המלטה של כלב

אם הכלבה שלכן עומדת להמליט, אל תלחצו!  הכלבים מסוגלים להתמודד עם זה הרבה יותר בקלות מאנשים. ספקו לכלבה נוחות מירבית, צפו ממרחק והתערבו אם מתעוררת בעיה רצינית- קורה רק לעיתים רחוקות. אם עולות ספקות, אנא היוועצו עם הווטרינר שלכם כמה שיותר מוקדם.  עדיף לקרוא על המלטות לפני מועד ההמלטה בכדי לדעת למה לצפות ומתי כדאי להיתערב ולערב את הווטרינר שלכם. חפשו מידע על המלטה של כלב וקראו את המדריך שלנו.

הכנות לקראת ההמלטה של הכלבה למקרה הצורך- קוצץ ציפורניים, מס' מגבות נקיות יבשות, סל/ ארגז במידה וגודל השגר גדול יהיה מספיק מקום לגורים הנוספים.

לקראת השבועיים האחרונים להמלטה, הכינו לכלבה שלכן "קן"  שם היא תרגיש בנוח ומוגנת להמליט. למשל, ניתן לארגן ארגז קרטון גדול מלא בשמיכות, סדינים ומגבות. הניחו את הארגז במקום שקט, שם לא תהיה מוטרדת, עדיף ליד מקור חום (הטמפ' המועדפת היא 25-30 מעלות) למס' הימים הקרובים. לאחר מכן ניתן להנמיך את הטמפ' ל- 22 מעלות. הכירו את הארגז לכלבה מספיק זמן לפני ההמלטה ועודדו אותה להשתמש בו.

כיצד תדעו שההמלטה שהגורים בדרכם להיוולד?

בשבוע האחרון של ההריון התחילו למדוד לכלבה את  טמפ' בגוף רקטאלית פעמיים ביום (שאלו את הווטרינר כיצד לבצע זאת אם הינכם יודעים איך). הסימן הראשון להמלטה של כלב  הינו ירידת טמפ' הגוף של הכלבה ( בד"כ  מ- 38.5 מעלות ל- 37 מעלות, אך טמפ' הגוף הנורמאלית משתנה מעט בין הכלבות השונות). הירידה בטמפ' הגוף תלויה מעט בגזע של הכלבה (בגזעים קטנים יותר יש ירידה גדולה יותר של טמפ' הגוף) הירידה בטמפ'  מתרחשת בין 12-24 שעות לפני ההמלטה.

ימים בודדים לפני ההמלטה, הכלבה לעיתים חסרת מנוחה ומתבודדת. 12-24 שעות לפני ההמלטה של כלב, תתכן ירידה בתיאבון והכלבה תתמקם בארגז לקראת ההמלטה.

ההמלטה:

מאוד חשוב לפקח על ההמלטה של הגורים בכדי להתערב במידה וצצות בעיות. זה נכון בעיקר בכלבות בהן ההמלטה הינה ראשונה.  אך יש לשים לב שהתערבות מיותר או מוקדמת מידי תאט ההמלטה של כלב  ותלחיץ.

להמלטה יש 3 שלבים. השלב הראשון יכל לחלוף בלי שתשימו לב אליו. בשלב זה הרחם וצוואר הרחם  מתכננים להמלטה ומתחילים עם התכווציות שלא תמיד נראות לעין. בשלב זה הכלבה יכולה להיות חסרת מנוחה, מלחיתה ולהתחיל לרעוד.

השלב השני כולל מעבר הגורים. אורך שלב זה נמשך בד"כ  בין 3-12 שעות אך יכל להתארך אפילו ל- 24 שעות.  טמפ' הגוף בשלב זה עוה לטמפ' גוף הנורמאלית ונראה התכווציות בטן חזקות והפרשות שקופות מהנרתיק. גור ראשון צריך להוולד תוך 20-30 דקות לאחר תחילת כיווצי בטן חזקים ו 2-3 שעות מתחילת ההפרשות מהנרתיק.

הפרשות ירוקות/חומות מהנרתיק יכולות להעיד על היפרדות שליה. אם נראות הפרשות כאלו, אמור להיוולד גור תוך 2-4 שעות במידה וגור לא נולד יש ליצור קשר עם ווטרינר.

בין גור לגור בד"כ חולפים 20 דקות, אך נורמאלי שהכלבה "לוקחת מנוחה" במהלך ההמלטה ויכולות לעבור שעתיים בין גור לגור. במידה וידועה לכם כמות הגורים שהכלבה אמורה להמליט ועברו יותר משעתיים והגור האחרון לא נולד יש ליצור קשר עם הווטרינר.

יש לצפות שלאחר המלטת הגורים הכלבה תלקק את הגורים ותסיר את השק מהפנים שלהם כך שהם יוכלו לנשום בקלות ותנשוך את חבל הטבור.

במידה וזאת ההמלטה הראשונה של כלבתכם יתכן והיא תזדקק למעט עזרה שלכם, כך שתתכוננו להעניק לה עידוד ומילים חמות.  יתכן שאחד הגורים יצטרך עזרה בזמן שהכלבה במהלך המלטה של גור נוסף. הסירו את השק שהגור בתוכו וייבשו את הגור במהירות מהפרשות שעל שערו באמצעות מטלית יבשה. החימום והשפשוף יעודדו את הגור לקחת  את הנשימה הראשונה שלו. הבכי של הגור יעביר את ההפרשות מדרכי הנשימה החוצה. במידה ויש בידכם כלי שאיבה ניתן להעזר בו בזהירות בכל נחיר.  לאחר מכן ככו חוט עבה  וצרו קשר סביב חבל הטבור כס"מ מהחיבור שלו לבטן הגור. לאחר מכן ביצעו קשר צמוד ורחוק יותר מהקשר הקודם ובאמצעות מיספריים נקיים חתכו את חבל הטבור בין הקשרים. אל תחתכו את חבל הטבור קרוב מידי לבטן הגור מכיוון שזה עלול לגרום לזיהום ואף למוות של הגור. אל תשאירו קצוות ארוכים של החוט כדי שהגורים או הכלבה לא ילעסו אותם.  במידה ואתם שמים לב שהכלבה לועסת את חלב הטבור קרוב מידי לבטן הגור עירו בעדה ועשו זאת בעצמכם.  טבלו את גדם חבל הטבור בפולידין  או כלורהקסידין לחיטוי (שתרכשו אצל הווטרינר שלכם).

במידה וההמלטה מתרחשת זמן רב, יש לספק לכלבה מזון ומים בין ההמלטות.

השלב השלישי של הממלטה כולל את יציאת השליות. בד"כ שלב זה מתרחש לאחר המלטה של כל גור.

נסו לספור את מס' השליות שיצאו דרך הנרתיק של הכלבה (שימו לב אם הכלבה אוכלת חלק מהן) כך שתשימו לב אם נשארו שליות ברחם הכלבה.  במידה ואתם חוששים שנשארו שליות ברחם הכלבה צרו קשר עם הווטרינר שלכם.

לאחר ההמלטה:

לאחר שהסתיימה כל ההמלטה, ספקו לכלבה אוכל ושתייה ועזרו לה לצאת החוצה (אמנם זה יכל להיות מעט קשה). החליפו את המצע עליו הכלבה והגורים שוכבים למצעים נקיים ויבשים והעניקו להם פרטיות.

במידה והכלבה עדין מתאמצת או לא מראה דאגה ועיניין לגורים  (במיוחד אם זה נמשך יותר משעה) יתכן ויהיה עליכם להתערב . צרו קשר מיידית עם הווטרינר שלכם.

צרו קשר עם הווטרינר שלכם אם…

לפני או במהלך ההמלטה:

הכלבה מפסיקה לצרוך מזון או יורדת בתיאבון במהלך ההריון) יכולה להיות ירידה בתיאבון באופן נורמאלי 30 ימים להריון או מאוד קרוב להמלטה אך צריכה להיות ערנית, חיונית והתנהג כרגיל).

חלפו 70 ימים לפחות לאחר ההרבעה.

לא נולד גור במהלך 4 שעות לאחר שהחלו לצאת הפרשות חומות/ירוקות/אדומות מהנרתיק.

לא נולד גור במהלך 20-30 דקות של לחיצות חזקות. במידה ויצרת קשר עם הווטרינר ואתם לוקחים את הכלבה לניתוח, קחו את הגורים איתכם.

חולפות יותר משעתיים בין מנוחה של הכלבה/ כיווצים חלשים לבין המלטות הגורים והינכם יודעים שיש עוד גורים ברחם.

חלפו יותר מ12 שעות מאז החל שלב שני של ההמלטה ) שלב בו החלו להיוולד גורים(

הכלבה לא נכנסת להמלטה תוך 24 שעות מרגע ירידה בטמפ ' הגוף שלה.

הכלבה לא ממליטה 2-3 שעות שהחלו הפרשות מהנרתיק.

הכלבה לא מרגישה טוב, מדוכאת, בוכה או בכאבים במהלך ההמלטה.

ישנן הפרשות יוצאות דופן הנרתיק כגון דימום, הפרשות מסריחות בכל מהלך ההריון או ההמלטה.

נראה גור בפתח הנרתיק של הכלבה אך לחיצות הכלבה לא מסוגלות להוציאו החוצה.

מתרחשות הפלות במהלך ההריון.

לאחר ההמלטה

הכלבה לא העבירה את כל השליות שציפתם להם (כמספר הגורים)

לכלבה יש הפרשות מסריחות / הפרשות דמיות מהנרתיק

לכלבה יש חום, לא מרגישה טוב, ללא תיאבון, לא מתעניינת ולא מטפלת בגורים. כל אלו יכולים להעיד כל זיהום ברחם.

לכלבה יש סימני התכווצויות שרירים, רעידות, חוסר מנוחה, לחץ, נוקשות, סימני כאב או עוותות (פירכוסים) . סימנים אלו יכולים להעיד על היפוקלצמיה= קדחת חלב(רמות סידן נמוכות מידי בדם).

בלוטות החלב של הכלבה אדומות, נוקשות, כואבות או עם הפרשות מסריחות, חומות או דמיות מהפטמות.

תמותה באחד הגורים

גורים חלשים, מדוכאים, לא יונקים

הכלבה ממשיכה עם כיווצי בטן גם לאחר המלטת כל הגורים שאתם מצפים להם.

כל סימן מדאיג שהכלבה אינה מרגישה טוב- לא אוכלת כראוי, מדוכאת, משלשת או יורדת במשקל.

אתם מוזמנים להתקשר אלינו למרפאה ונשמח לענות ולעזור.

סניפי המרפאות הוטרינריות:

סניף וטרינר בתל אביב והסביבה, רח' החשמונאים 107 תל אביב. טל:  072-2791607

סניף וטרינר בכפר סבא והסביבה , רח' ששת הימים 45 כפר סבא. טל: 072-2791608

סניף וטרינר בכפר שמריהו, רח' הזורע 22, טל: 050-6493693

סניף וטרינר בצור יגאל – ליד כוכב יאיר (חדש), רח' מצפה ספיר, צור יגאל. טל 072-2791609

מספר טלפון וטרינר חירום. טל: 072-2791610