חסימת שתן בחתולים מוגדרת כמצב חירום העלול לגרום למות החתול ללא טיפול תוך שעות בודדות.
השתן מכיל בתוכו רעלים שהגוף מסנן בכליה ומפריש בשתן. בנוסף לכך מופרש מינרל שנקרא אשלגן ובמצבי חסימה ריכוזו בדם עולה ודבר זה עשוי לגרום לברדיקרדיה (האטת קצב הלב) עד למצב של מוות. גם תוצר פירוק חלבון המופרש בכליה כאוריאה נאגר בדם במצבי חסימה וגורם לתחושת בחילות עד הקאות, הורדת טמפרטורה עד להיפותרמיה (תת-חום), אצידוזיס (חמצת) בדם ופגיעה בכדוריות דם אדומות עד למצב של גרימת אנמיה אקוטית ופגיעה במערכות גוף שונות,בין היתר ברירית מערכת העיכול וגרימת שלשולים והקאות אף עם מופע דמי בהפרשות אלו.
הסיבה לחסימות שתן בקרב חתולים לא ברורה בכל המקרים. נמצא שיש פרה-דיספוזיצייה (גורם סיכון) לזכרים שסורסו בגיל צעיר (מתחת לחצי שנה). ככל הנראה הדבר קשור להתפתחות מועטה יותר והצרות של האורטרה (צינור מוביל השתן מהשלפוחית).
אחוז קטן מהחתולים מפתח פלאק (משקעים חלבוניים) בנוזל השתן שלרוב נחסם בסמוך לפתח יציאת האורטרה מהפניס ולעיתים די בעיסוי מקומי כדי להחליק את הפלאק ולפתוח את החסימה. ישנם משקעים קריסטליים (משקעים של מינרליים שונים המתגבשים) מיקרוסקופיים. משקעים אלו נוצרים בשני המינים אך בשל מבנה האנטומי של הנקבה (אורטרה רחבה וקצרה) הקריסטליים פוצעים את רירית השלפוחית והאורטרה ונשטפים עם השתן ויותר גורמים לסימני ציסטיטיס (דלקת בשלפוחית השתן) ולא חסימה.
המרקרים הראשוניים המכוונים ומחשידים לחסימת שתן בזכרים הינה התעסקות רבה סביב ארגז הצרכים; החתול יבלה הרבה זמן בארגז כשהוא מנסה לתת שתן ולפעמים מצליח לטפטף מעט כשפעולה זו לרוב תלווה ביללות, ייתכן מתן שתן מחוץ לארגז,ליקוק אובססיבי של אבר המין. במקרים מתקדמים נראה ירידה בתאבון, הקאות,חולשה ואפטיה.
האבחון מתבצע באופן וודאי בבדיקה פיסיקאלית בה מרגישים שלפוחית שתן מאוד גדולה ונוקשה. בשל הכאב הרב יש לבצעה בטשטוש. במצבי חסימה חלקית החתול ישותן ותתבצע אנליזת שתן הכוללת בין היתר הסתכלות מיקרוסקופית לאבחון קריסטלים. בנוסף יילקחו בדיקות דם להערכה סיסטמית ראשונית ויוכנס קטטר שתן למספר ימים תוך כדי מתן טיפול תומך תוך ורידי ותרופות מרחיבות ספינקטר (סוגר) האורטרה.
בנוסף יש לצלם את החתול כדי לשלול אבנים בשלפוחית השתן (הקריסטלים יכולים להתגבש לאבנים), ובמידה והחסימה לא נפתחת או קיימת חזרתיות יש לבצע ניתוח כירורגי (PU- perineal urethrostomy) בו מועבר פתח יציאת השתן למיקום אחורי יותר (פתח דומה לזה של נקבות), באזור בו האורטרה רחבה יותר.
עם שחרור החתול, במידה ונמצאו קריסטלים ו/במצבי דלקת מומלץ לאכול מזון רפואי מיוחד, יורינרי, בהתאם לסוג הקריסטלים שנמצאו במשטח,לתקופה מוגדרת . בנוסף שמירה על ממשק מים גבוהה מאוד חשובה! חשוב לעודד שתייה בין אם זה לפזר מספר קערות מים ברחבי הבית והחלפת המים כל יום!!!